Tort czekoladowy siedmiowarstwowy

    Tort czekoladowy siedmiowarstwowy

    3polubienia
    1godz.41min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten tort pochodzi z Niemiec i właściwie nazywa się "Prinzregententorte", czyli "Tort Księcia Regenta". Został stworzony na cześć Księcia Luitpolda i składa się z siedmiu warstw ciasta, które są pieczone oddzielnie, a następnie przekładane kremem czekoladowym. Brzmi to dużo pracy, ale wcale tak dużo jej nie ma, a efekt jest zachwycający! Przed podaniem należy tort chłodzić przez co najmniej 24 godziny.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 150 ml mleka
    • szczypta soli
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 60 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • Krem czekoladowy
    • 125 g gorzkiej czekolady
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 125 g cukru pudru
    • ganasz czekoladowy domowej roboty (przepis na stronie allrecipes.pl)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 56min.  ›  Gotowe w: 1godz.41min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem 2 lub 3 tortownice o średnicy 23 cm.
    2. Zmiksować masło z cukrem, aby było puszyste. Wmieszać mleko, sól, żółtka, mąkę kukurydzianą i aromat waniliowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i, mieszając, stopniowo dodawać ją do masy maślanej. Dobrze wszystko wymieszać.
    3. Ubić białka na sztywno z sokiem cytrynowym. Dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką.
    4. Podzielić ciasto na 7 równych części. Pierwszą część równomiernie wyłożyć na dnie tortownicy. Piec przez 6-8 minut, aż będzie mieć złocisty kolor. Upiec w ten sam sposób pozostałe 6 części ciasta. Po upieczeniu każdej części umyć i ponownie wysmarować blaszki. Studzić każdą warstwę ciasta przez kilka minut na metalowej kratce, a następnie układać jedna na drugiej na dużym, płaskim talerzu, przekładając kolejne warstwy papierem do pieczenia. Na wierzch również położyć papier. Na koniec, na wierzch położyć ciężki płaski talerz, aby wszystkie warstwy były płaskie.
    5. Przygotować krem czekoladowy: stopić czekoladę w mice umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Zdjąć z ognia zanim się całkowicie rozpuści. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem pudrem, aby było puszyste, a następnie stopniowo dodawać do czekolady, stale mieszając, aż wszystko się dobrze połączy.
    6. Każdą warstwę ciasta posmarować równą porcją kremu i układać je równo jedna na drugiej. Ostatniej warstwy nie smarować.
    7. Przygotować ganasz. Usunąć z wierzchu ciasta wszelkie okruszki i cienko, ale równomiernie rozprowadzić ganasz na całym torcie. Odstawić tort na metalową kratkę na kilka godzin, aby polewa zastygła. Tort powinien stać w chłodnym miejscu przez co najmniej 24 godziny przed podaniem.

    Na naszej stronie znajdziecie świetne przepisy na:

    Ganasz czekoladowy z rumem lub Ganasz czekoladowy z brandy

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis