Gulasz z dziczyzny

    Gulasz z dziczyzny

    2polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 40 osób

    Bardzo prosty przepis na gulasz z wolnowara. Wszystkie składniki należy pokroić i wrzucić do wolnowara. Ten pyszny gulasz równie dobrze smakuje z wołowiną.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 900 g sarniny (lub innego mięsa nadającego się na gulasz)
    • 8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 3 średnie cebule, posiekane
    • 3 łodygi selera, posiekane
    • 8 dużych marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 3 wołowe kostki rosołowe
    • 800 ml buiionu wołowego
    • 2 łyżki sosu Worcestershire
    • 300 g mrożonego groszku zielonego
    • 150 g pokrojonych pieczarek
    • sól i pieprz do smaku
    • 65 g skrobi kukurydzianej
    • 250 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 9godz.  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. W wolnowarze połączyć sarninę, ziemniaki, cebule, seler, marchewkę, kostki wołowe, bulion i sos Worcester. Dolać tyle wody, aby przykryć składniki. Włączyć wolnowar na wysoką temperaturę gotować, aż gulasz zacznie się gotować. Zmniejszyć na niską temperaturę i gotować dopóki mięso nie będzie miękkie, około 8-10 godzin.
    2. Zebrać nagromadzony na powierzchni tłuszcz i dodać groszek oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą i wlać do gulaszu. Zwiększyć temperaturę i gotować, aż gulasz zgęstnieje a groszek będzie gorący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Wypróbowałam go w ostatnią niedzielę. Smakowałam w trakcie przyrządzania i czegoś mi brakowało... Dodałam łyżkę żurawiny do mięs ze Stovitu. Sos od razu nabrał innego smaku. Wyszło naprawdę super. Polecam - 11 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis