Jajecznica z krewetkami

    Jajecznica z krewetkami

    3polubienia
    8min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smakowita jajecznica z niespodzianką. Połączenie krewetek i jajek może posłużyć na wyjątkowe śniadanie lub lunch. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze ciekawszy efekt, udekoruj tę jajecznicę sosem holenderskim.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 jajka
    • 4 łyżki mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 15 g masła
    • 2 kromki chleba pełnoziarnistego, stostowane
    • 100 g ugotowanych krewetek
    • 2 łyżeczki szczypiorku pokrojonego na krótkie rureczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 8min. 

    1. Rozbić jajka do małej miseczki, dodać mleko i sól i roztrzepać wszystko widelcem.
    2. W małej patelni stopić masło, wlać jajka i poczekać, by się lekko ścięły. Drewnianą szpatułką zdrapać jajka z brzegów i dna patelni, aby wszystko mogło się równomiernie ściąć. Mieszać - jajecznica powinna być mokra i luźna, więc nie można jej smażyć zbyt długo.
    3. Ułożyć tosty na dwóch talerzykach. Wyłożyć jajka po równo na każdą kromkę. Na wierzchu ułożyć krewetki i posypać szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis