Omlet z polędwicą wieprzową

    Omlet z polędwicą wieprzową

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nawet moja ciotka, która zawsze dla mnie smażyła ten omlet nie wiedziała, że jego prawdziwa nazwa to "Hoppel-Poppel" - bo jest to danie z Niemiec. Jeśli zostały Ci resztki z obiadu z poprzedniego dnia: ziemniaki i pieczeń, to będzie to danie ekspresowe, ale tak czy siak jest to bardzo prosta potrawa. Podawać z ogórkami kiszonymi i pomidorem pokrojonym w plasterki. Dobre na śniadanie, lunch, kolację, a nawet na obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 g ziemniaków
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 350 g chudej polędwicy wieprzowej
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki kminku
    • 1/4 łyżeczki majeranku
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 4 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować ziemniaki w łupinach, ale nie na całkiem miękko.
    2. W dużej, teflonowej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać polędwicę i podsmażyć z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.
    3. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pozostały olej rozgrzać w patelni i podsmażyć ziemniaki z obydwu stron. Oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać z mięsem pokrojonym w kostkę.
    4. Lekko roztrzepać jajka i wymieszać ze szczypiorkiem. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Do patelni włożyć mięso i ziemniaki, lekko spłaszczyć je drewnianą łyżką, a następnie polać jajkami. Przykryć i smażyć na małym lub średnim ogniu aż jajka się zetną. Delikatnie zsunąć omlet z patelni na duży talerz i udekorować ogórkami i pomidorem. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis