Muffiny z boczkiem i serem

    Muffiny z boczkiem i serem

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te smakowite muffiny są wynikiem pewnego eksperymentu: chciałam upiec muffiny, ale nie miałam w domu masła. Mój mąż był zachwycony rezultatem końcowym i od tej pory piekę je regularnie w każdy weekend. Najlepiej smakują na ciepło, z masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g chudego boczku
    • 60 g drobno posiekanej cebulki (szalotki)
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 75 ml mleka
    • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
    • 50 g startego ostrego sera (np. cheddar, gruyere)
    • 15 g startego parmezanu
    • kminek do posypania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi foremkami.
    2. W patelni podsmażyć bekon i ususzyć na ręczniku papierowym. Trochę tłuszczu ze smażenia zostawić w patelni i zeszklić na nim cebulkę na średnim ogniu. Odstawić, aby ostygła.
    3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i śmietaną.
    4. Ostudzony boczek pokroić w kostkę, wymieszać z podsmażoną cebulką i z serami, a następnie wmieszać do masy jajecznej. Stopniowo dodawać mąkę, w dwóch lub trzech porcjach, i szybko wymieszać szpatułką.
    5. Wyłożyć ciasto do przygotowanej foremki i posypać po wierzchu kminkiem.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut i podawać na ciepło.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis