Smażone pieczarki z pomidorami i bazylią

    Smażone pieczarki z pomidorami i bazylią

    6polubień
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta wegetariańska przystawka, którą lubię przygotować dla gości. Fantastycznie wygląda na małym talerzu, na kawałkach zgrillowanej ciabatty - wtedy przypomina mi pyszną, piękną bruschettę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g pomidorów malinowych "bawole serca"
    • 4 ząbki czosnku
    • 125 ml oleju
    • 500 g dużych pieczarek pokrojonych w plastry
    • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1 pęczek bazylii, drobno posiekanej
    • 1 łyżka małych kaparów
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ćwiartki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Pomidory obrać, wyciąć twarde części, pokroić w plastry i ułożyć jedną warstwą na ręczniku papierowym.
    2. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek. Wyjąć na ręcznik papierowy. W tej samej patelni partiami podsmażać pieczarki (2-3 minuty z każdej strony) i także wyłożyć na papierowy ręcznik.
    3. Pieczarki i pomidory ułożyć dekoracyjnie w miseczce lub na talerzyku. Posypać czosnkiem, kaparami i ziołami. Oprószyć solą i pieprzem, skroić oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis