Nadzienie z kiełbasą, jabłkami i rodzynkami

    Nadzienie z kiełbasą, jabłkami i rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mam ten przepis od znajomego z Ameryki. Nadzienie robi się oddzielnie i można go użyć do drobiu, abo zjeść tak, jak jest. Bardzo dobrze pasuje do pieczonego indyka.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 150 g rodzynek
    • 350 ml soku pomarańczowego
    • 250 g posiekanego selera naciowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 225 g masła
    • 450 g kiełbasy wieprzowej
    • 450 g bułki tartej
    • 4 średnie, kwaśne jabłka, obrane i posiekane
    • 120 g posiekanych orzechów pekan
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. 250 ml ml soku pomarańczowego wymieszać z rodzynkami w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. W patelni stopić 100 g masła, podsmażyć na nim selera i cebulę, aby zmiękły, a następnie przełożyć do dużej miski. Kiełbasy obrać ze skórki, rozdrobnić i podsmażyć na tym samym tłuszczu.
    3. Mięso z kiełbasy wymieszać z bułką tartą, jabłkami, orzechami pekan, pozostałym sokiem pomarańczowym i pozostałym masłem i dodać do miski z selerem i cebulą. Wlać bulion drobiowy i doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
    4. Przełożyć nadzienie do dwóch małych, wysmarowanych tłuszczem blaszek do pieczenia, przykryć i piec w 160 C przez około 1 godzinę. Odkryć i piec jeszcze przez 10 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis