Kapusta kiszona duszona w winie

    Kapusta kiszona duszona w winie

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna kapusta, przygotowana w zupełnie inny sposób. Doskonały dodatek do puree z ziemniaków i kiełbasy. Nie trzeba do niej używać dobrego wina, wystarczy, że będzie wytrawne (słodkie wino się nie nadaje). Na zdrowie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 3 cebule, posiekane
    • 1 duże, słodkie jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
    • 500 g kiszonej kapusty, odsączonej
    • 1,5 łyżeczki owoców jałowca
    • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    • 3 liście laurowe
    • 250 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W średnim rondlu o grubym dnie rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
    2. Dodać jabłko, kapustę, zioła i wino, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 45 minut. Sprawdzać co jakiś czas czy w rondlu jest wystarczająca ilość płynu i w razie czego dolać więcej wody. Jeśli po upłynięciu czasu gotowania w rondlu nadal jest płyn, gotować jeszcze przez chwilę bez przykrycia. Kapusta nie powinna jednak być zbyt sucha. Wyjąć liście laurowe i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis