Duszona wołowina z rodzynkami

    Duszona wołowina z rodzynkami

    1polubienie
    3dni2godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tak długo dopracowywałam ten przepis, aż wołowina wyszła idealnie. Duszona wołowina nie nadaje się jako danie spontanicznie ugotowane, bo mięso musi się najpierw marynować przez kilka dni.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg polędwicy lub rostbefu wołowego
    • 225 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 225 ml octu winnego z czerwonego wina
    • 1 liść laurowy
    • 2 goździki
    • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych owoców jałowca
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka ghee (sklarowanego masła)
    • 1 średnia lub duża cebula, obrana i pokrojona w plastry
    • 1 rzepa, obrana i pokrojona w plastry
    • 1 łodyga selera naciowego, obrana i posiekana
    • 1 duża marchew, obrana i pokrojona w plastry
    • 60 g rodzynek
    • 1/4 do 1/2 kromki pumpernikla, pokruszonego
    • 225 ml śmietany tortowej (48%)
    • 225 ml mleka, plus więcej w razie potrzeby
    • 1/2 łyżeczki cukru, plus więcej w razie potrzeby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.30min. 

    1. Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do szklanego, plastikowego lub ceramicznego naczynia (nie metalowego!) z przykrywką. Naczynie powinno być niewiele większe niż kawałek mięsa. W małym rondelku wymieszać wino z octem, liściem laurowym, goździkami, pieprzem i jałowcem, i doprowadzić do wrzenia. Całkowicie ostudzić, a następnie polać tym mięso. Przykryć i marynować w chłodnym miejscu przez 3-4 dni, codziennie odwracając mięso.
    2. Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Marynatę odstawić. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Sklarowane masło rozgrzać w dużym rondlu i podsmażyć na min mięso z każdej strony.
    3. Wyjąć z rondla mięso, a w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, rzepę, selera i marchew. Włożyć mięso z powrotem do rondla, warzywa układając naokoło. Dodać 1/4 marynaty, rodzynki i pumpernikiel. Zmniejszyć ogień pod rondlem, przykryć i dusić przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Często sprawdzać, czy na dnie jest wystarczająca ilość płynu (mięso nie powinno w nim jednak pływać). Stopniowo dodać resztę marynaty i 225-350 ml wody, lub tyle, ile będzie trzeba.
    4. Wyjąć mięso z rondla i przechowywać w ciepłym miejscu. Z sosu na dnie rondla usunąć liść laurowy, a resztę sosu wraz z warzywami zmiksować. Dodać śmietanę, mleko i cukier. Sprawdzić czy nie jest zbyt kwaśny i w razie czego dodać więcej mleka i cukru. Gotować sos na małym ogniu aż zgęstnieje. Mięso pokroić w plastry i polać gorącym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis