Duszona wołowina z rodzynkami

    (4)
    3 dni 2 godz. 30 min

    Tak długo dopracowywałam ten przepis, aż wołowina wyszła idealnie. Duszona wołowina nie nadaje się jako danie spontanicznie ugotowane, bo mięso musi się najpierw marynować przez kilka dni.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg polędwicy lub rostbefu wołowego
    • 225 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 225 ml octu winnego z czerwonego wina
    • 1 liść laurowy
    • 2 goździki
    • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych owoców jałowca
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka ghee (sklarowanego masła)
    • 1 średnia lub duża cebula, obrana i pokrojona w plastry
    • 1 rzepa, obrana i pokrojona w plastry
    • 1 łodyga selera naciowego, obrana i posiekana
    • 1 duża marchew, obrana i pokrojona w plastry
    • 60 g rodzynek
    • 1/4 do 1/2 kromki pumpernikla, pokruszonego
    • 225 ml śmietany tortowej (48%)
    • 225 ml mleka, plus więcej w razie potrzeby
    • 1/2 łyżeczki cukru, plus więcej w razie potrzeby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.30min. 

    1. Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do szklanego, plastikowego lub ceramicznego naczynia (nie metalowego!) z przykrywką. Naczynie powinno być niewiele większe niż kawałek mięsa. W małym rondelku wymieszać wino z octem, liściem laurowym, goździkami, pieprzem i jałowcem, i doprowadzić do wrzenia. Całkowicie ostudzić, a następnie polać tym mięso. Przykryć i marynować w chłodnym miejscu przez 3-4 dni, codziennie odwracając mięso.
    2. Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Marynatę odstawić. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Sklarowane masło rozgrzać w dużym rondlu i podsmażyć na min mięso z każdej strony.
    3. Wyjąć z rondla mięso, a w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, rzepę, selera i marchew. Włożyć mięso z powrotem do rondla, warzywa układając naokoło. Dodać 1/4 marynaty, rodzynki i pumpernikiel. Zmniejszyć ogień pod rondlem, przykryć i dusić przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Często sprawdzać, czy na dnie jest wystarczająca ilość płynu (mięso nie powinno w nim jednak pływać). Stopniowo dodać resztę marynaty i 225-350 ml wody, lub tyle, ile będzie trzeba.
    4. Wyjąć mięso z rondla i przechowywać w ciepłym miejscu. Z sosu na dnie rondla usunąć liść laurowy, a resztę sosu wraz z warzywami zmiksować. Dodać śmietanę, mleko i cukier. Sprawdzić czy nie jest zbyt kwaśny i w razie czego dodać więcej mleka i cukru. Gotować sos na małym ogniu aż zgęstnieje. Mięso pokroić w plastry i polać gorącym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis