Zaloguj się Zarejestruj się

Duszona wołowina

Ten przepis mam od teściowej - wołowina jest pyszna, najlepiej z dodatkiem klusek śląskich i kapusty. Mięso musi się marynować przez 3 dni, żeby efekt był naprawdę spektakularny. To ulubiona potrawa w kuchni niemieckiej, a teraz także w Twojej!

Hanni

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 750 g wołowiny
  • Marynata
  • 500 ml octu
  • 500 ml białego wina
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • Do smażenia
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • Sos
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.10min. 

  1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  2. Włożyć mięso do naczynia z kamionki lub z porcelany (nie używać naczyń metalowych) i polać ostudzoną marynatą. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, aby mięso się przegryzło. Co jakiś czas odwracać.
  3. W żeliwnej brytfance (lub w casserole) rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron (po wyjęciu go z marynaty). Przecedzić marynatę przez sito i polać nią podsmażone mięso, przykryć brytfankę i dusić przez około 1,5 godziny w 160 C, regularnie polewając sosami z dna. W razie potrzeby dolać wody lub marynaty.
  4. Wymieszać mąkę ze śmietaną i wmieszać do sosu z brytfanki. Doprawić sos solą i pieprzem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

jadu
autor:
1

Autor przepisu chyba nigdy go nie sprawdził w realu. Właśnie skończyłem obróbkę mięsa w piekarniku - efekt tragiczny. Mięso kwaśne jak . teraz próbuję uratować mięso. W przepisie chyba powinno być 50 ml octu - może wtedy smak byłby o.k. Kończąc - odradzam realizację tego przepisu bo to będzie tragedia!!!!!!!!!!! - 05 kwi 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie