Duszona wołowina

    Duszona wołowina

    Zapisz do ulubionych
    3dni2godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Ten przepis mam od teściowej - wołowina jest pyszna, najlepiej z dodatkiem klusek śląskich i kapusty. Mięso musi się marynować przez 3 dni, żeby efekt był naprawdę spektakularny. To ulubiona potrawa w kuchni niemieckiej, a teraz także w Twojej!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g wołowiny
    • Marynata
    • 500 ml octu
    • 500 ml białego wina
    • 500 ml wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 cebule
    • 5 ziaren pieprzu
    • 4 goździki
    • 4 ziarnka ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 1 marchew
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 korzeń pietruszki
    • Do smażenia
    • 4 łyżki oleju lub smalcu
    • Sos
    • 125 ml śmietany 30%
    • 1 łyżka mąki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    2. Włożyć mięso do naczynia z kamionki lub z porcelany (nie używać naczyń metalowych) i polać ostudzoną marynatą. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, aby mięso się przegryzło. Co jakiś czas odwracać.
    3. W żeliwnej brytfance (lub w casserole) rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron (po wyjęciu go z marynaty). Przecedzić marynatę przez sito i polać nią podsmażone mięso, przykryć brytfankę i dusić przez około 1,5 godziny w 160 C, regularnie polewając sosami z dna. W razie potrzeby dolać wody lub marynaty.
    4. Wymieszać mąkę ze śmietaną i wmieszać do sosu z brytfanki. Doprawić sos solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Autor przepisu chyba nigdy go nie sprawdził w realu. Właśnie skończyłem obróbkę mięsa w piekarniku - efekt tragiczny. Mięso kwaśne jak . teraz próbuję uratować mięso. W przepisie chyba powinno być 50 ml octu - może wtedy smak byłby o.k. Kończąc - odradzam realizację tego przepisu bo to będzie tragedia!!!!!!!!!!! - 05 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis