Smażone liście szałwii

    Smażone liście szałwii

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Każdy, kto lubi szałwię koniecznie musi spróbować tego przepisu. Najlepiej użyć do niego szałwii z domowego zielnika, bo wtedy mamy pewność, że jest "organiczna". Im większe liście, tym lepiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 do 30 dużych liści świeżej szałwii
    • 225 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 75 ml mleka
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • olej roślinny do głębokiego smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Umyć liście szałwii pod zimną wodą i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, solą i z jajkami i zmiksować dobrze na gęste ciasto. Przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na co najmniej 1 godzinę.
    3. Rozgrzać olej. Kiedy wokół drewnianej łyżki wetkniętej w olej zaczną powstawać małe bąbelki, można zacząć smażyć. Wymieszać ciasto szpatułką, a następnie zanurzać każdy liść w cieście, posługując się widelcem, i i wrzucać na gorący olej. Smażyć, aż się przyrumieni z każdej strony, a następnie wyjmować łyżką cedzakową. Odkładać na ręczniki papierowe i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis