Jabłecznik po rosyjsku

    Jabłecznik po rosyjsku

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    W tej rosyjskiej wersji szarlotki starte jabłka moczy się w rumie, aby osiągnąć wyborny smak i niezwykłą wilgotność ciasta. To cudowne, zupełnie inne ciasto, doskonałe gdy jest zatrzęsienie jabłek.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 5-6 jabłek, startych
    • 40 ml rumu
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżka cynamonu
    • 125 g mielonych lub drobno posiekanych orzechów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Starte jabłka polać rumem i odstawić na 30 minut.
    2. Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę; rozgrzać piekarnik do 190 C.
    3. Masło zmiksować, aby było puszyste. Wmieszać cukier, aromat waniliowy i jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i, miksując, stopniowo dodawać do masła, wraz z kakao, cynamonem i orzechami. Dodać jabłka i wymieszać całość łyżką, a następnie wlać ciasto do przygotowanej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis