Zaloguj się Zarejestruj się

Rumsztyk z cebulą

Cudownie prosty sposób na stek i na pyszny posiłek dla miłośników wołowiny i cebuli! Świetnie pasują do niego ziemniaki utłuczone ze śmietaną i zielona sałata. I nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina!

Julian

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 500 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki oleju
  • 4 plastry rostbefu bez kości (180 g każdy)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 125 ml białego wina
  • sos Worcestershire

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę przez 5 minut. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić.
  2. Ponacinać steki od strony zawierającej tłuszcz, a następnie obtaczać w mące. Smażyć w tej samej patelni, co cebulę, aż się przyrumienią. Doprawić solą i pieprzem, przykryć cebulą i polać całość winem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 20 minut. Doprawić do smaku sosem Worcestershire.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie