Rumsztyk z cebulą

    Rumsztyk z cebulą

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Cudownie prosty sposób na stek i na pyszny posiłek dla miłośników wołowiny i cebuli! Świetnie pasują do niego ziemniaki utłuczone ze śmietaną i zielona sałata. I nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plastry
    • 3 łyżki oleju
    • 4 plastry rostbefu bez kości (180 g każdy)
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 125 ml białego wina
    • sos Worcestershire

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę przez 5 minut. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić.
    2. Ponacinać steki od strony zawierającej tłuszcz, a następnie obtaczać w mące. Smażyć w tej samej patelni, co cebulę, aż się przyrumienią. Doprawić solą i pieprzem, przykryć cebulą i polać całość winem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 20 minut. Doprawić do smaku sosem Worcestershire.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis