Słodkie precelki z rumem

    Słodkie precelki z rumem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.3min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te mini precelki są śliczne i pyszne. Jeśli formowanie precelków jest dla Ciebie za trudne możesz po prostu rozwałkować ciasto i wykrawać z niego różne kształty.

    Składniki
    ilość porcji: 110 

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    • 250 g masła pokrojonego w kostkę
    • 2 jajka, roztrzepane
    • Polewa
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 1godz.3min. 

    1. Przesiać mąkę do miski, wmieszać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W środku zrobić wgłębienie i wbić do niego jajka.
    2. Dodać masło i wyrobić całość na gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i chłodzić przez 1 godzinę.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Uformować z ciasta długi wałek, pokroić go na plastry szerokości 1 cm, a każdy plaster formować w wałeczek grubości ołówka. Zawijać z tych wałeczków precelki i układać na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut.
    5. Odstawić, aby ostygły, a w międzyczasie wymieszać cukier puder z rumem i posmarować tym precle.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis