Trufle z rumem i orzechami włoskimi

    Trufle z rumem i orzechami włoskimi

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fantastyczne czekoladowe trufle na Święta. Mają bogaty, czekoladowo-orzechowy smak z nutką rumu. Podawać na podwieczorek lub o każdej innej porze. Doskonałe na podarunki.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 250 g ciemnej czekolady
    • 125 ml słodkiej śmietany 30%
    • 100 g posiekanych orzechów włoskich
    • 475 ml rumu
    • 50 g startej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Czekoladę połamać na kawałki.
    2. Śmietanę podgrzać, aż niemalże się zagotuje. Dodać czekoladę i mieszać, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
    3. Wmieszać orzechy i rum. Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała, ale nie może zastygnąć zbyt mocno. Mokrymi dłońmi formować małe kulki i obtaczać w startej czekoladzie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis