Pizza z ziemniakami i rozmarynem

    Pizza z ziemniakami i rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czas na zupełnie inną pizzę. Po pewnym początkowym sceptycyzmie, ta pizza stała się moją ulubioną! Szczerze mówiąc, pizza z ziemniakami nie jest rzadkim widokiem we Włoszech!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka świeżego tymianku
    • 1 łyżka szczypiorku z cebulką, pokrojonego w plasterki
    • 1,5 łyżki posiekanego czosnku
    • 1 szczypta soli
    • pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki vegety
    • 120 g ziemniaków
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 gotowy spód do pizzy
    • 120 g startego sera mozarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Masło czosnkowo-ziołowe: stopić 2 łyżki masła w rondelku, dodać cebulkę, tymianek i 1 łyżkę czosnku. Gotować delikatnie na średnim ogniu przez 5-6 minut, mieszając.
    2. Wmieszać szczyptę soli, pieprzu, sok z cytryny i vegetę i delikatnie podgrzać. Zdjąć rondelek z ognia i natychmiast wmieszać resztę masła. Odstawić.
    3. Ziemniaki z rozmarynem: rozgrzać piekarnik do 170 C. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Porządnie wymieszać z oliwą, 1 łyżką rozmarynu, odrobiną soli i pieprzu i z połową oregano; mieszać, aż ziemniaki się dobrze pokryją ziołami.
    4. Piec przez około 25 minut, odwracając od czasu do czasu. Wyjąć z piekarnika kiedy zaczną się rumienić. Zdjąć z blachy do pieczenia i ułożyć na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    5. Przygotować spód do pizzy i podpiec krótko w piekarniku. Posmarować ciasto masłem czosnkowym, posypać startą mozarellą, a następnie resztą rozmarynu i oregano. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków i piec w 220 C przez około 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis