Topinambur w rozmarynie

    (3)

    To była moja pierwsza próba przygotowania czegokolwiek z topinambura, a efekt mnie zachwycił. To niesamowicie prosty przepis na ciekawą przystawkę.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g topinamburu
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
    • 125 ml wytrawnego białego wina
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojonego w plasterki topinambura i czosnek, i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać sól, rozmaryn i wino i smażyć jeszcze przez 5-10 minut, aż większość płynu wyparuje, a topinambur będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis