Topinambur w rozmarynie
1 / 1 Zdjęcie:  gartenfee
Następne

Topinambur w rozmarynie

To była moja pierwsza próba przygotowania czegokolwiek z topinambura, a efekt mnie zachwycił. To niesamowicie prosty przepis na ciekawą przystawkę.

Annika

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g topinamburu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. W patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojonego w plasterki topinambura i czosnek, i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać sól, rozmaryn i wino i smażyć jeszcze przez 5-10 minut, aż większość płynu wyparuje, a topinambur będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie