Sałatka z pieczonej papryki i ciecierzycy

    Sałatka z pieczonej papryki i ciecierzycy

    18polubień
    30min.


    Zrobione przez 16 osób

    Cudowne połączenie pieczonej czerwonej lub żółtej papryki z cieciorką, miętą, kaparami, cytryną, czosnkiem i oliwą. Ja wolę sama ugotować ciecierzycę, ale spokojnie można użyć też ciecierzycy w puszce. Prosta sałatka, ale pełna smaku - pasuje do większości dań rybnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 żółte lub czerwone papryki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
    • 3 łyżki kaparów, odcedzonych
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 720 g ciecierzycy - świeżo ugotowanej lub z puszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Można też użyć funkcji "grill", ale trzeba będzie uważać, żeby papryka się nie przypaliła.
    2. Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Posmarować 2 łyżkami oliwy i umieścić przekrojoną stroną do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piec, aż na skórce pojawią się pęcherzyki i będzie łatwo odchodzić.
    3. Odstawić paprykę, aby nieco ostygła, a następnie obrać ze skórki i pokroić w paski.
    4. Sok z cytryny wymieszać z pozostałą oliwą. Dodać miętę, kapary i czosnek, i wymieszać z papryką i odcedzoną ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na chwilę, aby smaki się połączyły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Pyszna sałatka, doskonałe połączenie smaków. - 26 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis