Tajski sos z zielonym curry

    Tajski sos z zielonym curry

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 9 osób

    Do tego smacznego i szybkiego sosu możesz dodać wszystkie składniki, które nie mają zbyt intensywnego smaku. Ja uwielbiam ten sos ze smażonym na głębokim oleju tofu i z wybranymi warzywami takimi jak: pieczarki, marchewka i szpinak. Sos jest przyrządzony na bazie składników wegańskich, więc jeśli dodasz tofu zamiast mięsa otrzymasz potrawę wegańską.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała cebula
    • 4 małe piersi z kurczaka lub odpowiednia ilość tofu, mięsa wołowego, ryby lub krewetek
    • warzywa, takie jak marchewka, słodka kukurydza, groszek zielony, pieczarki
    • Sos curry
    • 400 ml mleka kokosowego z puszki
    • 6 łyżek świeżych liści kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • odrobina sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 małe zielone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
    • sok i skórka z 1 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Sos curry: zmiksować wszystkie składniki na sos w blenderze.
    2. Usmażyć cebulę i tofu (lub mięso), dodać warzywa i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
    3. Wlać sos curry i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą ugotowane i nabiorą smaku curry.
    4. Podawać z ryżem basmati.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ja bym jednak dodała zielonej tajskiej pasty curyy... No i liście tajskiej bazylii koniecznie! Zapraszam do siebie: http://wegefuzja.pl/zielone-tajskie-curry/ Pozdrawiam! - 21 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis