Pieczony indyk z masłem ziołowym

    Pieczony indyk z masłem ziołowym

    6polubień
    4godz.50min.


    Zrobione przez 37 osób

    Ten indyk jest soczysty, delikatny i pełen smaku. Sekretem jest masło ziołowe. Wciera się je przed pieczeniem pod skórę indyka. Podawać na wyjątkowy obiad niedzielny lub w czasie Świąt.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Masło ziołowe
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego)
    • 1 łyżeczka suszonej szałwii (lub 1 łyżka świeżej, drobno posiekanej)
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu (lub 1 łyżka świeżego)
    • sól
    • 1 indyk (7kg) gotowy do pieczenia
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki na masło ziołowe; odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    3. Opłukać indyka pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i od środka.
    4. Delikatnie poluzować skórę na piersiach indyka, tak daleko, jak tylko jest to możliwe, starając się jej nie rozrywać - najlepiej zrobić to wsuwając palce pod skórę i przesuwając je. Gdy cała skóra będzie już luźna, włożyć pod nią dwie trzecie masła ziołowego.
    5. Nogi i skrzydła związać razem za pomocą sznurka kuchennego, aby były związane jak najciaśniej do korpusu - wówczas nie obeschną.
    6. Ułożyć indyka piersią do góry w brytfance do pieczenia i przykryć luźno folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez 3 godziny.
    7. Zdjąć folię. Indyka posmarować pozostałym masłem ziołowym, a następnie piec jeszcze przez 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem z dna brytfanki. Piec, aż temperatura mięsa osiągnie co najmniej 80 stopni C. Odstawić na 30 minut, przykrywając folią aluminiową, a następnie pokroić.
    8. W międzyczasie zebrać tłuszcz zgromadzony na sosie w brytfance. Przelać sos przez sito do małego rondelka i zagotować. W zależności od ilości sosu dodać 1-2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z odrobiną wody. Wymieszać, aby sos miał gładką konsystencję i podgrzewać, aż zgęstnieje. Podawać z indykiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis