Pieczona dynia

    Pieczona dynia

    Zdjęcie do przepisu: Pieczona dynia
    2

    Pieczona dynia

    (2)
    40min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pieczona dynia to prosta i pyszna przystawka. Dynię skrapia się oliwą, oprósza solą i pieprzem i piecze w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cała dynia
    • oliwa z oliwek
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Przekroić dynię na pół, a następnie na kilka kawałków. Usunąć pestki i włókna.
    3. Kawałki dyni ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka, ale zanim zacznie się rozpadać. Odstawić, aby ostygła, a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis