Kaczka pieczona z sosem agrestowym

    Kaczka pieczona z sosem agrestowym

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Soczysta kaczka, którą się łatwo piecze, a następnie podaje ze wspaniałym sosem z agrestu. Przepis można zmodyfikować, używając piersi kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze prostszy. W takim wypadku jednak nie uzyska się tyle sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 kaczka (1,5 kg)
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g agrestu w puszce
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • Szczypta kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Kaczkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Natrzeć ją solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Włożyć do brytfanki piersią do dołu i piec przez 30 minut. Odwrócić kaczkę piersią do góry i piec jeszcze przez 90 minut, aż będzie rumiana i chrupiąca. Często podlewać sosami z brytfanki.
    2. Wyjąć kaczkę i umieścić na ciepłym talerzu; przykryć folią aluminiową.
    3. Agrest odcedzić i drobno zmiksować. Sos w brytfance podlać wodą, zeskrobać z dna przypalone resztki i całość przecedzić przez sito. Przelać do rondelka, dodać zmiksowany agrest i chwilę gotować. Jeśli sos jest bardzo rzadki, gotować dłużej. Doprawić solą, pieprzem, gałką i kardamonem.
    4. Pokroić kaczkę i podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis