Ten przepis na pieczoną kaczkę pochodzi z Lubeki w Niemczech. Nadzienie można wykorzystać do wszelkiego rodzaju drobiu, ale trzeba będzie dostosować jego ilość w zależności od rozmiaru zwierzęcia.
E
elisabeth
Zrobione przez 6 osób
Składniki
ilość porcji: 4
100 g rodzynek
4 łyżki rumu
100 g rodzynek
3 małe, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki masła
200 g białego pieczywa pokrojonego w kostkę
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki suszonej szałwii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 młoda kaczka (około 2 kg)
1 łyżka sklarowanego masła
250 ml białego wina
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Opłukać rodzynki pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Namoczyć w rumie.
W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Przełożyć do miski.
Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
Umyć kaczkę pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Sklarowane masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i obsmażyć na nim kaczkę. Napełnić kaczkę nadzieniem. Otwór zamknąć przy pomocy sznurka kuchennego. Ułożyć w brytfance piersią do góry.
Tłuszcz z patelni podlać wodą, zeskrobać resztki z dna drewnianą łyżką, a następnie polać tym wszystkim kaczkę. Przykryć brytfankę i piec kaczkę przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 45 minut, polewając co jakiś czas sosem z brytfanki.
Sos przelać do rondelka i wymieszać z białym winem. Gotować przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.