Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek

    Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Ten przepis na pieczoną kaczkę pochodzi z Lubeki w Niemczech. Nadzienie można wykorzystać do wszelkiego rodzaju drobiu, ale trzeba będzie dostosować jego ilość w zależności od rozmiaru zwierzęcia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g rodzynek
    • 4 łyżki rumu
    • 100 g rodzynek
    • 3 małe, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki masła
    • 200 g białego pieczywa pokrojonego w kostkę
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 młoda kaczka (około 2 kg)
    • 1 łyżka sklarowanego masła
    • 250 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Opłukać rodzynki pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Namoczyć w rumie.
    3. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Przełożyć do miski.
    4. Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
    5. Umyć kaczkę pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
    6. Sklarowane masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i obsmażyć na nim kaczkę. Napełnić kaczkę nadzieniem. Otwór zamknąć przy pomocy sznurka kuchennego. Ułożyć w brytfance piersią do góry.
    7. Tłuszcz z patelni podlać wodą, zeskrobać resztki z dna drewnianą łyżką, a następnie polać tym wszystkim kaczkę. Przykryć brytfankę i piec kaczkę przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 45 minut, polewając co jakiś czas sosem z brytfanki.
    8. Sos przelać do rondelka i wymieszać z białym winem. Gotować przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.
    9. Kaczkę kroić i podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis