Pieczona kaczka nadziewana jabłkiem i szynką

    Pieczona kaczka nadziewana jabłkiem i szynką

    5polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pieczona kaczka to dla mnie idealna uczta. Tradycyjnie jemy ją w okresie Świąt, ale można ją też przygotować na inne specjalne okazje. Zazwyczaj podajmy ją z czerwoną kapustą i ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 kaczka (1,5 kg)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 30 g masła
    • 3 kwaśne jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone na cząstki
    • 100 g cebuli pokrojonej na ćwiartki
    • 1 pęczek tymianku, pozrywać listki z 2 łodyżek
    • 50 g mielonych migdałów
    • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 g surowej szynki pokrojonej w kostkę
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 2 liście laurowe
    • 2 goździki
    • 150 ml śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Opłukać kaczkę pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
    2. W patelni rozgrzać masło i lekko podsmażyć w nim jabłka, cebulę i listki tymianku. Dodać migdały i chwilę podsmażać, a następnie dodać szynkę. Doprawić pieprzem i odrobiną soli (w zależności od tego, jak słona jest szynka).
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Napełnić kaczkę nadzieniem i zamknąć otwór wykałaczkami. Pozostałe gałązki tymianku ułożyć na kaczce i przywiązać sznurkiem kuchennym. Włożyć kaczkę do brytfanki i polać 250 ml bulionu. Dodać liście laurowe i goździki i wstawić brytfankę do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny, co 15 minut polewając bulionem, aby się równomiernie przypiekała.
    5. Gdy kaczka się upiecze, wyjąć z piekarnika i wstawić w ciepłe miejsce. Z powstałego sosu zebrać tłuszcz, a resztę przecedzić przez sito do rondelka. Wymieszać sos ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Podgrzać na średnim ogniu.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AdamChmielewski
    1

    po prostu przepyszne,pozdrawiam i dziękuje - 07 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis