Pieczona kaczka nadziewana jabłkiem i szynką
1 / 1 Zdjęcie:  FritzM
Następne

Pieczona kaczka nadziewana jabłkiem i szynką

Pieczona kaczka to dla mnie idealna uczta. Tradycyjnie jemy ją w okresie Świąt, ale można ją też przygotować na inne specjalne okazje. Zazwyczaj podajmy ją z czerwoną kapustą i ziemniakami.

FritzM

Składniki

ilość porcji: 3 

  • 1 kaczka (1,5 kg)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 30 g masła
  • 3 kwaśne jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone na cząstki
  • 100 g cebuli pokrojonej na ćwiartki
  • 1 pęczek tymianku, pozrywać listki z 2 łodyżek
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • 50 g surowej szynki pokrojonej w kostkę
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 150 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

  1. Opłukać kaczkę pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
  2. W patelni rozgrzać masło i lekko podsmażyć w nim jabłka, cebulę i listki tymianku. Dodać migdały i chwilę podsmażać, a następnie dodać szynkę. Doprawić pieprzem i odrobiną soli (w zależności od tego, jak słona jest szynka).
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  4. Napełnić kaczkę nadzieniem i zamknąć otwór wykałaczkami. Pozostałe gałązki tymianku ułożyć na kaczce i przywiązać sznurkiem kuchennym. Włożyć kaczkę do brytfanki i polać 250 ml bulionu. Dodać liście laurowe i goździki i wstawić brytfankę do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny, co 15 minut polewając bulionem, aby się równomiernie przypiekała.
  5. Gdy kaczka się upiecze, wyjąć z piekarnika i wstawić w ciepłe miejsce. Z powstałego sosu zebrać tłuszcz, a resztę przecedzić przez sito do rondelka. Wymieszać sos ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Podgrzać na średnim ogniu.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie