Pieczona kaczka nadziewana kasztanami

    Pieczona kaczka nadziewana kasztanami

    2polubienia
    14godz.10min.


    Zrobione przez 14 osób

    Kiedy tylko jest jakaś ważna okazja do świętowania - piekę kaczkę. Powinno się ją marynować przez co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Do kaczki zwykle podaję brokuły i "ziemniaki księżnej". Nadzienie może też posłużyć do innego drobiu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Marynata
    • 1 marchew, obrana i z grubsza pokrojona
    • 1 korzeń pietruszki, obrany i z grubsza pokrojony
    • 1 cebula, obrana i z grubsza pokrojona
    • 500 ml białego wina
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
    • 1 kaczka, oczyszczona i umyta
    • Nadzienie
    • 250 g upieczonych kasztanów jadalnych, drobno posiekanych
    • 2 dwie kromki pieczywa tostowego pokrojonego w kostkę
    • 1 jabłko pokrojone na małe kawałki
    • 1 jajko
    • suszony estragon do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • drewniane wykałaczki
    • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 14godz.10min. 

    1. Dzień wcześniej przygotować marynatę: w misce wymieszać pietruszkę z marchwią, cebulą i przyprawami i polać białym winem. Wymieszać wszystko dobrze. Do drugiej miski włożyć kaczkę i polać ją marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
    2. Nadzienie: wymieszać kasztany z chlebem, jabłkiem i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i estragonem.
    3. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wyjąć kaczkę z marynaty, marynatę przecedzić na sicie. Osuszyć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz ręcznikami papierowymi i natrzeć solą i pieprzem. Napełnić kaczkę nadzieniem i zamknąć otwór wykałaczkami. Do brytfanki wlać olej rzepakowy, włożyć do niego kaczkę piersią do góry i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż się przyrumieni.
    4. Marynatę podgrzać w rondelku i wlać do brytfanki z kaczką. Przykryć brytfankę (pokrywką lub folią aluminiową). Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec kaczkę przez około 90 minut. Wyjąć kaczkę z brytfanki i położyć na dużej blasze. Umieścić pod grillem w piekarniku i grillować w wysokiej temperaturze, aby przypiec skórkę. Wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i przechowywać w cieple.
    5. Sos z brytfanki przecedzić przez sito, aby pozbyć się przypalonych cząstek mięsa, zebrać tłuszcz. Gotować sos na dużym ogniu do chwili, aż pozostanie około 1/3, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę pokroić i podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiktorTadeuszKasztan
    1

    Tyle wspomnień... Kaczka z kasztanami... - 02 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis