Zaloguj się Zarejestruj się

Pieczone buraczki

Pieczenie buraków wydobywa z nich wspaniały smak. Piecze się je z oliwą z oliwek, a potem można użyć do sałatki lub jako dodatek do dań.

Tina

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 kg buraków
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Buraki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut.
  2. Odcedzić i lekko przestudzić.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  4. Każdego buraka lekko skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową (opcjonalnie). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-60 minut (w zależności od wielkości buraków), aż będą miękkie (sprawdzić widelcem).
  5. Lekko ostudzić i obrać. Używać wedle upodobań.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie