Pieczone buraczki

    (2)

    Pieczenie buraków wydobywa z nich wspaniały smak. Piecze się je z oliwą z oliwek, a potem można użyć do sałatki lub jako dodatek do dań.


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg buraków
    • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Buraki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut.
    2. Odcedzić i lekko przestudzić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    4. Każdego buraka lekko skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową (opcjonalnie). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-60 minut (w zależności od wielkości buraków), aż będą miękkie (sprawdzić widelcem).
    5. Lekko ostudzić i obrać. Używać wedle upodobań.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)