Risotto z botwiną

    Risotto z botwiną

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Na wiosnę w warzywniakach jest pełno botwiny, czyli młodych liści buraków, a kiedy już znudzi mi się zupa botwinkowa, gotuję to pyszne risotto. Zajmuje trochę czasu i trzeba cały czas stać nad kuchenką, mieszając, ale naprawdę warto!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1-2 pęczki botwiny (5-6 garści posiekanych liści)
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 litr bulionu drobiowego, wrzący
    • 1 cebulka, drobno posiekana
    • 1 liść laurowy
    • 175 g ryżu arborio
    • 75 ml wytrawnego białego wina
    • 50 g świeżo startego parmezanu
    • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Botwinę dobrze umyć i posiekać. W dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć czosnek przez 2 minuty na średnim ogniu. Wmieszać botwinę i smażyć przez 4-5 minut, aż zaczną się rozpadać. Odstawić.
    2. Podgrzać pozostałe 4 łyżki oliwy w patelni o grubym dnie. Podsmażyć szalotkę i liść laurowy. Dodać ryż i dobrze wymieszać, aby się porządnie pokrył oliwą. Smażyć przez 2-3 minuty, aż ryż się upraży. Podlać winem.
    3. Podgrzać bulion, aby był wrzący. Wlać 125 ml do ryżu i gotować delikatnie na średnim ogniu. Jak tylko bulion się wygotuje, dodać kolejne 125 ml i tak dalej, aż po 30 minutach zostanie zużyty cały bulion. Ryż powinien się cały czas delikatnie gotować. Ważne jest, aby cały czas mieszać i zeskrobywać drewnianą łyżką ryż przyklejony do dna patelni. Ryż arborio bardzo się klei, więc będzie łatwo przywierał.
    4. Jeśli cały bulion już zostanie wykorzystany, a ryż jeszcze nie będzie do końca miękki, dodać trochę gorącej wody.
    5. Wymieszać parmezan z ryżem i dodać botwinę. Doprawić solą i pieprzem i podawać (jeśli się je odstawi na dłużej, sklei się).

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis