Omlet flambé z jabłkami

    Omlet flambé z jabłkami

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ulubiona potrawa mojej córki z czasów dzieciństwa. Danie znakomite na śniadanie, obiad i kolację oraz na każdą inną okazję! Obecność alkoholu niech nikogo nie przeraża, bo opary alkoholu ulegają spaleniu, a aromat koniaku pozostaje. Trzeba tylko uważać, by nie podpalić domu. Takie delicje wprawią w zachwyt każdego!

    PasoRobles California, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 omlet

    • 1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 kieliszek koniaku
    • 2 jajka
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka masła
    • 2 krople oliwy z oliwek
    • szczypta soli do smaku
    • 1 łyżka startej czekolady
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 listki mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Nie obierać! Pokroić ćwiartki na cienkie plasterki.
    2. Na dużej patelni na średnim ogniu roztopić łyżkę masła, wrzucić jabłka, posypać cynamonem i cukrem. Dobrze wymieszać i podsmażać przez 1 minutę. Podkręcić ogień do maksimum, wlać kieliszek koniaku i natychmiast podpalić (zapałką lub, jeśli kuchenka jest gazowa, uderzając krawędzią patelni o krawędź palnika tak, by iskra z płomienia wskoczyła na patelnię). Gdy alkohol wypali się (po kilkunastu sekundach), zmniejszyć ogień i nadal podsmażać jabłka przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka dobrze się zarumienią i zmiękną, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić je na patelni na czas smażenia omleta.
    3. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać z 2 łyżkami wody. Na średniej wielkości patelni roztopić łyżkę masła z 2 kroplami oliwy (żeby omlet miał aromat masła, ale by - dzięki oliwie - zanadto się nie przypalił). Wlać jajka, rozlać równo po patelni, przyprawić solą i smażyć omlet, aż przestanie być płynny na wierzchu, a od spodu równo się zarumieni. Nie przewracać! Gdy omlet jest gotowy, nałożyć nadzienie z jabłek, ale tylko na jedną połowę patelni.
    4. Zsunąć omlet z patelni na talerz, zaczynając zsuwanie od połowy pokrytej nadzieniem, a gdy ta znajdzie się już na talerzu, przykryć ją drugą połową, narzucając ją na nadzienie krawędzią patelni.
    5. Na wierzch złożonego na pół omleta nałożyć łyżkę śmietany, posypać wszystko czekoladą, udekorować listkami mięty. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis