Ciasteczka z dziurką przekładane dżemem

    Ciasteczka z dziurką przekładane dżemem

    10polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 30 osób

    Pyszne ciasteczka, którymi się można objadać przez cały dzień. Maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym. Można użyć dowolnego dżemu i wykrawać takie kształty, na jakie się ma ochotę.

    Składniki
    ilość porcji: 75 

    • Ciastka
    • 420 g mąki pszennej
    • 210 g cukru
    • 250 g masła pokrojonego w kostkę
    • 2 małe jajka, roztrzepane
    • 125 g zmielonych orzechów laskowych
    • Do dekoracji
    • cukier puder do posypania
    • dżem porzeczkowy lub inny do smarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wymieszać mąkę z orzechami i z cukrem. Dodać masło i wymieszać pocierając w palcach, aż mieszanina zacznie przypominać grudki. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i chłodzić przez 1 godzinę.
    2. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Cienko rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać kółka. W połowie kółek, na środku wycinać mniejsze kółeczka za pomocą np. naparstka.
    4. Przełożyć na przygotowane blachy i piec przez 10-15 minut. Ostudzić.
    5. Kiedy ciastka ostygną, te bez dziurek posmarować dżemem i przykrywać tymi z dziurkami. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Jurek
    autor:
    5

    Bardzo dobre ciasteczka, dzieci wchłonęły je w "mig". Dziękuję za przepis. Ja do przełożenia dałem dżem ananasowy. Pozdrawiam. - 07 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis