Ciasteczka z dżemem porzeczkowym

    Ciasteczka z dżemem porzeczkowym

    2polubienia
    2godz.32min.


    Zrobione przez 7 osób

    Te austriackie ciasteczka smakują wybornie z kawą lub herbatą. Słodkie, maślane, z nutką orzechów laskowych, napełnione dżemem porzeczkowym - pycha! Można użyć też innego dżemu.

    Składniki
    ilość porcji: 65 

    • 1 laska wanilii, wydrapać nasiona
    • 200 g masła
    • 100 g cukru
    • 2 żółtka
    • 1 szczypta soli
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g mielonych orzechów laskowych
    • Do dekoracji
    • cukier puder do posypania
    • dżem porzeczkowy do nadziewania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.32min. 

    1. Masło zmiksować z nasionami wanilii, cukrem, żółtkami i solą. Dodać orzechy i mąkę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem.
    3. Uformować z ciasta długi wałek i pokroić go na plasterki. Każdy plasterek uformować w kulkę, a w każdej kulce zrobić dołeczek końcem łyżki. Ułożyć je na blasze i piec przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika.
    4. Pozostawić ciastka na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
    5. W międzyczasie podgrzać dżem w rondelki na małym ogniu. Mieszać, aż będzie miał równomierną konsystencję. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem, a następnie do dołeczków nakładać dżemu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis