Tort porzeczkowy

    Tort porzeczkowy

    Zapisz do ulubionych
    4godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Boski tort - złociste warstwy biszkoptu przekładane chłodnymi warstwami kremu porzeczkowego. Do przepisu potrzeba trzech tortownic o tym samym rozmiarze. Jeśli nie mieszczą się na raz w piekarniku, można je piec jedna po drugiej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 225 g cukru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżki cukru
    • 100 g migdałów, posiekanych wraz ze skórką
    • Masa
    • 6 listków żelatyny
    • 500 ml śmietany 48%
    • 125 g cukru pudru
    • 500 g czerwonej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Z papieru do pieczenia wyciąć 3 koła pasujące do dna tortownic i ułożyć je w tortownicach.
    2. Przygotować ciasto: masło zmiksować z 225 g cukru na puszystą masę. Dodać żółtka i wanilię. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masła i jaj. Powstałe ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanych blaszek.
    3. Białka ubić na sztywno z 1 łyżeczką cukru. Na każdym spodzie wyłożyć 1/3 ubitych białek.
    4. Wymieszać cynamon z 2 łyżkami cukru i posypać tym białka w każdej blaszce. Następnie posypać każde ciasto migdałami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Odstawić aby ostygło.
    5. Żelatynę namoczyć i podgrzać, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wmieszać żelatynę, a na koniec dodać porzeczki i wymieszać całość łyżką. Jeśli masa jest bardzo rzadka, wstawić na chwilę do lodówki aby stężała, ale mieszać co jakiś czas.
    7. Wewnętrzną stronę tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ciasta. Posmarować połową masy. Przykryć drugą warstwą ciasta i posmarować resztą masy.
    8. Ostatnią warstwę ciasta pokroić jak pizzę na 12 kawałków i ułożyć na wierzchu. Wstawić do lodówki, aby masa stężała całkowicie.

    Wskazówka

    do tego tortu można też użyć innych owoców!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis