Ciasto z semoliny z czerwoną porzeczką i jagodami

    Ciasto z semoliny z czerwoną porzeczką i jagodami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smakowite ciasto z semoliną, które można upiec o każdej porze roku. U mnie w ogrodzie rośnie sporo porzeczek i jagód, dlatego staram się zawsze zużyć zapasy z poprzedniego roku, zanim zbiorę świeże owoce. Efektem tego jest ten właśnie przepis. Mężowi bardzo smakowało to ciasto, mam nadzieję, że innym też posmakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 ml mleka
    • 125 g semoliny
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 175 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 75 g zmielonych migdałów
    • 400 g czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
    • 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć semoliną.
    2. Mleko zagotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać semolinę i dobrze wymieszać; odstawić, aby spęczniała.
    3. Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać żółtko, skórkę cytrynową i migdały. Wmieszać ciepłą semolinę. Dodać owoce i delikatnie wymieszać całość.
    4. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
    5. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i wygładzić wierzch. Piec przez 50 minut, aż się przyrumieni i zacznie odchodzić od brzegów blaszki. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w środek wychodzi czysta.
    6. Ciasto posypać 2 łyżkami cukru i skarmelizować pod grillem w piekarniku. UWAGA: nie piec zbyt długo, bo cukier się szybko pali!
    7. Odstawić ciasto w blaszce, aby całkiem przestygło, a następnie delikatnie zdjąć brzeg tortownicy. Przechowywać w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis