Ciasto z czerwonym winem

    Ciasto z czerwonym winem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 9 osób

    To pyszne ciasto smakuje świetnie z kawą lub herbatą, a kakao daje mu wiele smaku. Jest cudownie lekkie i ma niezwykły smak. Polewa i dżem na wierzchu nie są obowiązkowe - i bez nich ciasto będzie świetnie smakować!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g masła
    • 275 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki kakao
    • 100 g guziczków czekoladowych
    • 125 ml czerwonego wina
    • Dekoracja
    • dżem morelowy
    • polewa czekoladowa lub ganasz (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W dużej misce stopić masło, a następnie miksować, aby było puszyste. Stale miksując dodawać jajka, cukier i aromat waniliowy.
    3. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cynamon i kakao, dobrze wymieszać i dodać do jajek. Wymieszać całość łyżką, a na koniec wlać czerwone wino.
    4. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut. Jeśli wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta - ciasto jest gotowe.
    5. Wyjąć ciasto z blaszki i ostudzić.
    6. Gdy ciasto ostygnie, posmarować je dżemem morelowym i pokryć polewą czekoladową. (Ale samo też smakuje świetnie!)

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis