Zaloguj się Zarejestruj się

Wołowina duszona w czerwonym winie

Klasyczny przepis na duszoną wołowinę. Nie może się nie udać i każdy może go opanować z łatwością. Podawać z ziemniakami, polentą, lub kluskami i z sałatką. Doskonałe danie na zimę!

KarlHeinz

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka)
  • 1,5 kg wołowiny (od nogi)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 500 ml czerwonego wina
  • 200 g crème fraiche

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso opłukać pod zimną wodą i natrzeć z każdej strony solą i pieprzem.
  2. W brytfance rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Wyjąć z brytfanki i odstawić. W tym samym tłuszczu, na średnim ogniu podsmażyć warzywa, cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu, mieszając, aż będą lekko brązowe. Do warzyw dodać wołowinę i wlać około 1/4 wina. Przykryć brytfankę i pozostawić na małym ogniu na około 2,5 godziny, aby się dusiła. Płyn w środku nie powinien się gotować zbyt gwałtownie. Od czasu do czasu dolewać trochę wina i odwracać mięso.
  3. Wyjąć wołowinę z brytfanki, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce. Sos z brytfanki przecedzić przez sito do rondelka, przetrzeć też warzywa, używając do tego celu łyżki. Wmieszać creme fraiche i wstawić rondelek na duży ogień, gotując bez przykrycia aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić wołowinę w plastry i podawać polaną sosem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie