Murzynek na czerwonym winie

    (3)

    To jeden z najprostszych przepisów na ciasto, jakie znam. Robi się je z minutkę. Czerwone wino dodaje tego czegoś specjalnego do zwykłego murzynka. Można je udekorować gotową polewą czekoladową ze sklepu, albo własnoręcznie przygotowanym ganaszem czekoladowym (przepisy na tej stronie).


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 300 g mąki pszennej
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 5 jajek
    • 4 łyżki proszku do pieczenia
    • 125 ml czerwonego wina
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki kako
    • 150 g groszków czekoladowych
    • 1 opakowanie polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wszystkie składniki od mąki do kakao zmiksować na gładkie ciasto. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać całość łyżką.
    3. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)