Murzynek na czerwonym winie

    Murzynek na czerwonym winie

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To jeden z najprostszych przepisów na ciasto, jakie znam. Robi się je z minutkę. Czerwone wino dodaje tego czegoś specjalnego do zwykłego murzynka. Można je udekorować gotową polewą czekoladową ze sklepu, albo własnoręcznie przygotowanym ganaszem czekoladowym (przepisy na tej stronie).

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 300 g mąki pszennej
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 5 jajek
    • 4 łyżki proszku do pieczenia
    • 125 ml czerwonego wina
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki kako
    • 150 g groszków czekoladowych
    • 1 opakowanie polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wszystkie składniki od mąki do kakao zmiksować na gładkie ciasto. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać całość łyżką.
    3. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis