Zupa z czerwonej papryki au gratin

    Zupa z czerwonej papryki au gratin

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Moim zdaniem nic nie smakuje lepiej niż stopiony żółty ser. Tę zupę po ugotowaniu się zapieka pod grillem z plastrem żółtego sera, tak jak francuską zupę cebulową. To wspaniała przystawka na zimne dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 3 czerwone papryki, drobno posiekane
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 200 g śmietany 48%
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa
    • 4 plasterki emmentalera lub sera szwajcarskiego (ok. 100 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim paprykę na średnim ogniu. Dodać bulion i gotować przez 10 minut. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji "grill". Przelać zupę do żaroodpornych miseczek, a na wierzch położyć po plasterku sera.
    3. Piec pod rozgrzanym grillem przez kilka minut, aż ser się stopi.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis