Zupa z czerwonej papryki au gratin

    (1)

    Moim zdaniem nic nie smakuje lepiej niż stopiony żółty ser. Tę zupę po ugotowaniu się zapieka pod grillem z plastrem żółtego sera, tak jak francuską zupę cebulową. To wspaniała przystawka na zimne dni.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 3 czerwone papryki, drobno posiekane
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 200 g śmietany 48%
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa
    • 4 plasterki emmentalera lub sera szwajcarskiego (ok. 100 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim paprykę na średnim ogniu. Dodać bulion i gotować przez 10 minut. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji "grill". Przelać zupę do żaroodpornych miseczek, a na wierzch położyć po plasterku sera.
    3. Piec pod rozgrzanym grillem przez kilka minut, aż ser się stopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis