Pudding owocowy z sosem waniliowym

    Pudding owocowy z sosem waniliowym

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Do tego deseru można użyć różnych owoców lata: malin, wiśni, jeżyn, truskawek, czy jagód. Jest tylko jedna reguła: co najmniej jeden rodzaj owoców powinien być kwaśny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg owoców świeżych lub mrożonych (wiśnie bez pestek)
    • 60 ml syropu owocowego lub wiśniowego (opcjonalnie)
    • cukier kryształ (do smaku)
    • 60 g mąki kukurydzianej
    • 4 łyżki zimnej wody
    • Sos waniliowy
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 350 ml mleka
    • nasiona z 1 laski wanilii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Przygotować pudding owocowy: w dużym rondlu zagotować owoce, takie jak jagody czy wiśnie, aby popękały i puściły sok. Z truskawek usunąć szypułki i większe owoce pokroić na ćwiartki. Delikatne owoce, takie jak truskawki i maliny, dodać na koniec gotowania. Wmieszać syrop i cukier (do smaku).
    2. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody. Zdjąć garnek z ognia, wmieszać szybko mąkę z wodą do owoców, a następnie wstawić z powrotem na mały lub średni ogień i gotować, stale mieszając. Nie można gotować zbyt krótko, bo wtedy pudding będzie miał mączysty posmak. Kiedy pudding znów będzie klarowny i zgęstnieje, natychmiast zdjąć garnek z ognia. Kontynuować mieszanie jeszcze przez 1-2 minuty. Gorący pudding przelać do szklanej miski lub do salaterek. Aby miska nie pękła, gdy wlewa się do niej gorący pudding, należy pod nią podłożyć wilgotną ściereczkę. Wstawić do lodówki, aby stężał. Podawać schłodzony, ale nie prosto z lodówki (wyjąć około 30 minut przed podaniem, aby mógł wydobyć swój pełny smak).
    3. Sos waniliowy: trzepaczką wymieszać żółtka z cukrem i mąką. Dodać mleko. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrym nożem wydrapać nasiona. Laskę i nasiona dodać do mleka. Gotować na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Uważać, aby sos się nie zagotował. Wyjąć laskę wanilii. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem dobrze wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis