Malinowe marzenie

    Malinowe marzenie

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 10 osób

    Niewiarygodnie szybki deser na bazie śmietany, jogurtu, twarogu i malin. Lubię go przygotowywać dla gości, bo można go przyrządzić dzień wcześniej, jako że później musi się chłodzić w lodówce przez 24 godziny. Przygotowanie to pestka, najgorsze jest czekanie!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g śmietany tortowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 250 g chudego twarogu (lub sera na sernik)
    • 450 g pełnotłustego jogurtu (np. greckiego)
    • 600-750 g mrożonych malin
    • Ok. 400 g brązowego cukru (lub mniej, do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużej misce ubić śmietanę na sztywno z aromatem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru. Dodać twaróg i jogurt i wymieszać całość łyżką.
    2. Na dno dużej, szklanej miski wyłożyć zamrożone maliny. Na nie wyłożyć krem, a wierzch równomiernie posypać brązowym cukrem. Cukier powinien tworzyć dość grubą warstwę na kremie.
    3. Wstawić miskę do lodówki (bez przykrycia) na 24 godziny, aby cukier mógł się skrystalizować. Najlepiej, jeśli lodówka nie jest przepełniona i dobrze chłodzi.

    Wskazówka

    zamiast twarogu można użyć creme fraiche.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis