Trifle z malinami i makaronikami

    Trifle z malinami i makaronikami

    Zapisz do ulubionych
    4godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Doskonały deser na niedzielę. Maliny są moczone w sherry i ułożone warstwami na przemian z biszkoptami (też nasączanymi sherry) i boskim kremem waniliowym. To wszystko jest udekorowane makaronikami. Można go przygotować o każdej porze roku, na każdą okazję, bo można do niego użyć malin mrożonych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g świeżych lub mrożonych malin
    • 50 g cukru pudru
    • 2 łyżki sherry
    • 12 podłużnych biszkoptów
    • 250 ml mleka
    • nasiona z 1 laski wanilii
    • 4 żółtka
    • 100 g cukru
    • 3 listki żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
    • 250 ml śmietany 48%
    • 8 makaroników

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Maliny wymieszać z cukrem pudrem i połową sherry.
    2. Biszkopty ułożyć na dnie dużej, szklanej miski o płaskim dnie. Skropić pozostałą sherry.
    3. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    4. Mleko zagotować z wanilią. Żółtka zmiksować z cukrem. Zdjąć mleko z ognia i stale mieszając dodać żółtka. Wstawić garnek z powrotem na ogień i gotować delikatnie, stale mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Zdjąć z ognia.
    5. Wycisnąć żelatynę i wmieszać do gorącej masy.
    6. Ubić śmietanę na sztywno w schłodzonej misce. Dodać do masy i wymieszać łyżką, a następnie wyłożyć całość równomiernie na malinach. Chłodzić przez kilka godzin, aby masa stężała. Udekorować makaronikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis