Ciasteczka z dżemem malinowym

    Ciasteczka z dżemem malinowym

    6polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 8 osób

    To pyszne ciasteczka, które są też bardzo proste. Maślane ciastka nadziewane dżemem malinowym i pokryte polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 120 g mąki pszennej
    • 75 g zimnego masła
    • 1 żółtko
    • 35 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • skórka z 1/2 cytryny
    • dżem malinowy do nadziewania
    • stopiona polewa czekoladowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Do miski robota kuchennego włożyć mąkę, masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Szybko zmiksować, aby powstało ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    3. Formować z ciasta małe kulki i układać na przygotowanej blasze. W środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie.
    4. Dżem przecedzić przez sito i nakładać małe ilości do zagłębień w ciastkach.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Ostudzić.
    6. Stopić polewę czekoladową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie posmarować nią spody ciastek. Odstawić, aby stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis