Tarta malinowa z kremem waniliowym

    Tarta malinowa z kremem waniliowym

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis na boską tartę. Prawdę mówiąc, wyszła mi ona przypadkiem kiedy chciałam upiec ciasto malinowe, ale brakowało mi zawsze jakiegoś składnika do przepisu, albo było z nim za dużo roboty. Upiekłam więc tę tartę i rezultat był świetny - została pochłonięta w mgnieniu oka!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 60 g zimnego masła
    • 1/2 laski wanilii
    • 425 ml mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 żółtka
    • 3-4 łyżki dżemu malinowego
    • 1 koszyczek malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Szybko rozetrzeć w palcach mąkę z solą i z masłem. Uformować kulę (mniej więcej) i rozwałkować cienko pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, aby pasowało do wyłożenia dna blachy do tart o średnicy 23 cm. Wyłożyć ciastem dno i brzegi blachy. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
    3. Przykryć ciasto nasmarowaną masłem folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po upływie tego czasu zajrzeć pod folię, aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie do końca, piec jeszcze chwilę. Wyjąć blachę z piekarnika i natychmiast, delikatnie usunąć folię.
    4. W międzyczasie z laski wanilii wydrapać nasiona i dodać je wraz z mlekiem i cukrem do garnka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Wymieszać mąkę kukurydzianą z żółtkami i dodać do mleka, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Wstawić garnek z powrotem na średni ogień i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Zdjąć z ognia i mieszać co kilka chwil, aby na wierzchu nie powstał kożuch.
    5. Ostudzony spód posmarować dżemem malinowym, a następnie wyłożyć na to ciepłą masę waniliową. Wygładzić wierzch. Na wierzchu ułożyć maliny i lekko je wcisnąć w masę. Odstawić tartę do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis