Malinowe naleśniki

    Malinowe naleśniki

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wymyśliłem te naleśniki, kiedy znalazłem w lodówce koszyczek malin i miałem ochotę na coś nowego. Naleśniki nie tak łatwo przewrócić na drugą stronę, ale można to zrobić inaczej: ześlizgnąć je z patelni na talerz, a potem włożyć z powrotem na patelnię. Naleśniki wyszły tak pyszne, że moja dziewczyna kazała mi natychmiast spisać przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 125 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta cukru
    • 180 ml mleka
    • 60 ml gazowanej wody mineralnej
    • masło do smażenia
    • 1 koszyczek malin
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą. Wymieszać wszystko razem.
    2. W teflonowej patelni stopić kawałek masła. Wlać połowę ciasta na patelnię i wyłożyć na nie maliny, delikatnie je wciskając w ciasto. Smażyć naleśnik przez ok. 5 minut, aż się zetnie, a brzegi będą chrupiące. Lekko podważyć brzegi i ześlizgnąć naleśnik na talerz (jeśli jesteś odważny, możesz go przewrócić podrzucając, ale wierzch musi już być ścięty). Posypać cukrem pudrem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Smaczne, sycące śniadanko Naleśnik musi byc gruby, żeby maliny całe się w nim zatopiły, w przeciwnym razie, robi się marmolada na patelni. - 20 lip 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis