Trifle z mascarpone, malinami i ciasteczkami amaretti

    Trifle z mascarpone, malinami i ciasteczkami amaretti

    2polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 7 osób

    Stworzyłam ten deser dla mojego ukochanego na Walentynki. Nie miałam za dużo czasu na zakupy i przygotowania, więc musiał to być deser ekspresowy. Wnioskując z jego min, to był sukces! Teraz robię go dużo częściej, nie tylko na 14 lutego. Przygotowuję go poprzedniego wieczoru, aby przez noc przeszły smaki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g ciasteczek amaretti
    • 300 g mrożonych malin
    • 160 ml likieru z czarnej porzeczki (Cassis)
    • 450 g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżki śmietany 48%
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • Ciemna czekolada do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Ciasteczka pokruszyć w moździerzu (bardzo delikatnie, bo inaczej polecą po całej kuchni). Wyłożyć je na dno dużej, szklanej miski.
    2. Zamrożone maliny zmiksować ze 100 ml likieru i wyłożyć to na ciasteczka.
    3. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietaną i 60 ml likieru, aby powstała kremowa masa. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć tę masę szpatułką na maliny uważając, aby warstwy się nie pomieszały.
    4. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem i posypać startą czekoladą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis