Pavlova z malinami i migdałami

    Pavlova z malinami i migdałami

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszna, choć trochę inna pavlova, z migdałową bezą. Miałem ostatnio w domu wszystkie składniki na ciasto malinowe, gdy przypomniałem sobie, że mój brat ma celiakię. A więc z kilku przepisów skleciłem tę wersję pavlovy, która wyszła o wiele lepsza, niż moje wcześniej zaplanowane ciasto!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g migdałów ze skórką
    • 275 g cukru
    • 6 białek
    • kilka kropel naturalnego olejku migdałowego
    • 225 ml śmietany do ubijania
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 koszyczek malin (świeżych lub mrożonych)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 C. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa koła, które będą pasować do spodów dwóch tortownic o średnicy 20 cm.
    2. Na suchej patelni uprażyć migdały, mieszając je często, aby się nie przypaliły. Odstawić, aby ostygły, a następnie zmielić w robocie kuchennym z połową cukru. Dodać do tego olejek migdałowy.
    3. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać masę migdałową i wymieszać całość łyżką. Wyłożyć mieszaninę do blaszek i wyrównać wierzch (ale tak, aby nie dosięgała do brzegu blaszek). Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę, aż beza będzie z wierzchu sucha.
    4. Wyjąć bezy z piekarnika i ostudzić. Delikatnie wyjąć z blachy jedną bezę i ułożyć ją na talerzu do tortów.
    5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i wyłożyć na bezie. Na tym ułożyć maliny, lekko je wciskając w śmietanę.
    6. Na wierzch położyć drugą bezę. Podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis