Raclette

    Raclette

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ach, raclette! Właśnie wróciłem ze Szwajcarii, a w związku z moją nową pasją, jaką jest gotowanie - po prostu musiałem zapytać o ten przepis. Nie jest to przepis sensu stricto, ale raczej lista składników, które doskonale do siebie pasują. Jako, że większość ludzi nie ma w domu konika, w którym można by upiec wielki kawał sera, zaadaptowałem ten przepis na domowe urządzenie do raclette.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki
    • 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
    • 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
    • 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
    • 1 słoik ogórków konserwowych
    • 1 słoik marynowanej cebuli
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 dzbanek herbaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.
    2. Zaprosić przyjaciół do stołu.
    3. Podać herbatę.
    4. Każdemu z gości przydzielić łopatkę do rackette.
    5. Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.
    6. Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych skłądników.
    7. Jeść, pić i rozmawiać, aż wszyscy będą szczęśliwi, najedzeni i zadowoleni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis