Galaretka pigwowa (dulce de membrillo)

    Galaretka pigwowa (dulce de membrillo)

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Dulce de membrillo, czyli galaretka z pigwy, to przysmak hiszpański, który się jada z plasterkiem sera manchego. Cudowny sposób na wykorzystanie pigwy jesienią, gdy jest na nią sezon, a później można ją rozdawać jako podarki na Święta.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 kg pigwy
    • 120 ml wody
    • cukier (ile będzie trzeba, patrz sposób przygotowania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Z grubsza posiekać owoce i przełożyć do garnka o grubym dnie, zalewając wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień i delikatnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec czasu gotowania powinno powstać gęste puree. Zmiksować w blenderze albo przecedzić przez sito, aby miało gładszą konsystencję.
    2. Zważyć puree i dodać 250 g cukru na każde 500 g puree. Przełożyć puree wraz z cukrem do garnka i gotować bez przykrycia przez 45 minut.
    3. Przelać mieszaninę do kwadratowej blaszki do pieczenia (tworząc warstwę grubości ok. 2,5 cm) i odstawić, aby ostygła. Kiedy całkowicie ostygnie, pokroić w prostokąty. Owinąć w papier do pieczenia i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis