Dżem z pigwy z pomarańczą

    Dżem z pigwy z pomarańczą

    4polubienia
    18min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Niezwykle prosty - a z twardej pigwy powstaje pyszny dżem. Ten przepis mam od mamy, choć wykorzystywała go tez moja babcia, gdy chciała przygotować super słodki, soczysty dżem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2,25 kg pigwy
    • 330 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 3 litry zimnej wody
    • 3 duże pomarańcze, wyciśnięte
    • 450 g cukru żelującego 3:1

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Do dużej miski w wodą dodać sok cytrynowy.
    2. Owoce pigwy umyć i obrać. Pokroić na kawałki i natychmiast przekładać do miski z wodą. W ten sposób owoce się nie przebarwią.
    3. Wycisnąć z pigwy sok w sokowniku, stosując się do instrukcji podanych przez producenta urządzenia. Wymieszać sok z pigwy z sokiem pomarańczowym i z cukrem.
    4. Przelać wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować na dużym ogniu. Gotować przez 3 minuty.
    5. Przelać dżem do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywki i postawić do góry dnem, aż wytworzy się próżnia.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis