Szybkie szkockie bułeczki "scones"

    Szybkie szkockie bułeczki "scones"

    4polubienia
    34min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te lekko słodkie bułeczki są świetne gdy pojawią się niespodziewani goście. Powinno się je jeść zaraz po upieczeniu, tak świeże, jak to jest możliwe. Najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe i masło się na nich topi. Koniecznie z dżemem!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 280 g mąki pszennej
    • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 55 g zimnego masła
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 3 łyżki śmietany
    • 3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 34min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą w robocie kuchennym, włączając funkcję pulsacji. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i miksować, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodać jajka, śmietanę i mleko i miksować, aż powstanie gęste ciasto (może nie być jednolite).
    3. Szybko i delikatnie wyrobić cisto w rękach i podzielić na 10 części. Uformować z każdej części kulkę i spłaszczyć. Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem, pozostawiając sporą odległość między bułeczkami. Piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis