Szybkie szkockie bułeczki "scones"

    (6)

    Te lekko słodkie bułeczki są świetne gdy pojawią się niespodziewani goście. Powinno się je jeść zaraz po upieczeniu, tak świeże, jak to jest możliwe. Najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe i masło się na nich topi. Koniecznie z dżemem!


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 280 g mąki pszennej
    • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 55 g zimnego masła
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 3 łyżki śmietany
    • 3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 34min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą w robocie kuchennym, włączając funkcję pulsacji. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i miksować, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodać jajka, śmietanę i mleko i miksować, aż powstanie gęste ciasto (może nie być jednolite).
    3. Szybko i delikatnie wyrobić cisto w rękach i podzielić na 10 części. Uformować z każdej części kulkę i spłaszczyć. Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem, pozostawiając sporą odległość między bułeczkami. Piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis