Szybki piernik z rodzynkami

    Szybki piernik z rodzynkami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To jeden z najszybszych przepisów na ciasta, jaki znam. Sami zobaczycie, będziecie go piec zawsze, gdy wpadną niespodziewani goście, albo gdy będziecie chcieli szybko upiec pyszne, wilgotne ciasto!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 350 g cukru
    • 6 jajek
    • 500 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 3 łyżki cynamonu
    • 250 ml mocnej, zimnej kawy
    • 125 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Masło zmiksować z cukrem na lekką, puszystą masę. Stale miksując, stopniowo dodawać jajka, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Na sam koniec dodać kawę i rodzynki.
    3. Przelać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku (w formie do babki z kominkiem trochę krócej), aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis